Masopust na Vísecké rychtě

04.02.2015 14:13

Masopust na Vísecké rychtě v Kravařích je pravidelně první akcí nové sezóny. Letos bude Vísecká rychta hostit maškary 14. února od 10 hodin dopoledne.

Program masopustního veselí je do velké míry dán tradicí, to znamená, že k jeho vrcholům bude patřit průvod masek obcí, během kterého maškary navštíví obecní úřad a místní restaurace. Dalším z důležitých masopustních zvyků je vynesení ortelu nad basou, na kterou jsou svaleny všechny hříchy a příkoří, která místní občany za poslední rok postihla, své stížnosti na zlovolnou basu můžou vznést i sami návštěvníci.

Na dvoře Vísecké rychty bude uvádět návštěvníky do dobré nálady muzika bratrů Pavlíčkových hrajících na akordeony. Pro dospělé i dětské účastníky budou připraveny žertovné disciplíny jako hod jelitem nebo sedlácký slalom s polámaným kolečkem. Porce zábavy by však nebyla kompletní, kdyby se akce neúčastnili také divadelní ochotníci ze souboru NOPOĎ, kteří se budou starat o zábavu v průběhu celého dne a zahrají také „Krkonošské prapohádky aneb Krkonošské krákoračky“.

Na slavnostně naladěné Vísecké rychtě naleznou návštěvníci tradiční řemeslný jarmark s tvůrčími dílničkami pro děti. Protože je ale masopust také gastronomickým vrcholem, nebudou zde chybět ani řeznické speciality od Vráti Douši.

Vesnický masopust v prostorách prastaré roubené rychty skýtá nevšední zážitek, na který jsou všichni srdečně zváni. A netřeba připomínat, že více masek znamená více legrace. Pro příchozí v masce je tedy jako obvykle vstup zdarma. Pro malé návštěvníky budou u vchodu na uvítanou připraveny koblihy a pro dospělé chléb se sádlem.